Maty gastronomiczne
Wyświetlanie wszystkich wyników: 9
- Model
- Wymiary
- Kolory
- Cechy
- 458 Skystep Red
- 60 x 90 cm, 90 x 120 cm, 90 x 150 cm
- Czerwony
- Średnio intensywne obciążenia
- Olejoodporna
- 526 Sani-Flex
- 46 x 61 cm, 61 x 91 cm
- Niebieski
- Średnie obciążenia
- 100% mieszanka gumy nitrylowej
- 562RD Sanitop Red
- 91 x 152 cm, 91 x 297 cm, 91 x 594 cm
- Czerwony
- Średnio intensywne obciążenia
- Olejoodporna
- 563RD Sanitop Deluxe Red
- 91 x 152 cm
- Czerwony
- Bardzo intensywne obciążenia
- Olejoodporna
- T11 San-Eze II
- 99 cm x 50 cm, 99 cm x 74 cm, 99 cm x 99 cm, 99 x 149 cm
- Czerwony
- Mata modułowa
- Bardzo intensywne obciążenia
- Olejoodporna
- 566 Superflow XT
- 60 x 90 cm, 91 x 152 cm, 122 x 183 cm
- Czarny
- Średnio intensywne obciążenia
- Guma naturalna
- 567 Superflow XT Nitrile
- 60 x 90 cm, 91 x 152 cm, 122 x 183 cm
- Czarny
- Olejoodporna
- Średnio intensywne obciążenia
- Guma nitrylowa
- T23 Multi Mat II
- 60 cm, 91 cm, 122 cm
- Czarny, Czerwony
- Średnio intensywne obciążenia
- Guma naturalna lub nitrylowa
- 550RD Cushion Ease Red
- 91 x 91 cm
- Czerwony
- Mata modułowa
- Bardzo intensywne obciążenia
Maty do przemysłu spożywczego i gastronomii stanowią obligatoryjne wyposażenie obszarów suchych, mokrych i oleistych w przetwórstwie żywności, profesjonalnych kuchniach i barach.
W przemyśle spożywczym aspekt czystości także mikrobilologicznej jest podstawą funkcjonowania przedsiębiorstwa, dlatego tak wielki nacisk kładzie się na czyszczenie i dezynfekcję. Jest to jednak środowisko, gdzie obecność wody, olejów roślinnych, tłuszczów zwierzęcych, krwi, mąki i różnych odpadów biologicznych sprawia, że tereny te są niezwykle niebezpieczne. Dodatkowo upadki są tam poważniejsze, gdyż pracownicy bardzo często obsługują ostre przedmioty.
W związku z powyższym samo czyszczenie nie wystarczy, aby zapobiec śliskości podłóg, gdyż nawet powlekane posadzki antypoślizgowe, mające kontakt np. z produktami mlecznymi zostają zatkane po oczyszczeniu z powodu nagromadzenia się mikroskopijnych resztkowych plam (białka, smaru). Konieczna zatem jest zmiana podłogi, aby zapewnić skuteczność powłoki antypoślizgowej. Maty do przemysłu spożywczego i gastronomii są wykonane ze specjalnych preparatów kauczukowych i dodatkowo dzięki wytłoczonym wzorom zapewniają dobrą przyczepność i natychmiastową ewakuację płynów. Jest to bardziej efektywnym, ekonomicznym i trwałym rozwiązaniem w celu zmniejszenia ryzyka upadków w stosunku do każdorazowej wymiany trwałej posadzki na nową.
Podłogi fabryczne, szczególnie w przemyśle spożywczym są często zimne i mokre. Maty podłogowe izolują stojących pracowników od zimnych podłóg. Pomaga to utrzymać stopy w cieple, poprawiając tym samym ogólną percepcję dobrego samopoczucia.
Wiele obrażeń spowodowanych jest spadającymi przedmiotami typu porcelanowe naczynia czy szklanki w branży gastronomicznej, a narzędzia takie jak noże często używane są w przemyśle spożywczym. Maty do przemysłu spożywczego i gastronomii neutralizują wstrząsy spadających materiałów, zmniejszając w ten sposób ryzyko stłuczenia i hałasu, jednocześnie chroniąc podłogi.
Reasumując, maty podłogowe do przemysłu spożywczego i gastronomii zostały zaprojektowane w taki sposób, aby rozwiązywać problemy, z którymi spotyka się pracownik w środowisku gastronomicznym i przy produkcji żywności. Mają one na celu: redukcję zmęczenia na stanowiskach stojących, eliminację poślizgnięć na śliskich podłogach, ochronę przed zimnem posadzki, eliminację zanieczyszczeń dla utrzymania higieny i bezpieczeństwa żywności oraz ochronę przed ostrymi i dla delikatnych przedmiotów.
Obszary stosowania mat dla przemysłu spożywczego i gastronomii to: wejścia do hal produkcyjnych (dezynfekcja obuwia), przejścia, obszary gdzie żywność jest pakowana, laboratoria, szatnie pracownicze, tereny usuwania odpadów, miejsca gdzie przyjmuje się towar do produkcji –
obróbki z zewnątrz i ogólnie wszędzie tam, gdzie należy ograniczyć rozprzestrzenianie się zarazków.
Występują w wymiarach standardowych jako pojedyncze maty stanowiskowe.
Maty te są odporne na działanie olejów spożywczych, tłuszczy i bakterii grampozytywnych. Posiadają boki wykończone najazdami pobiegającym
potknięciom i przejazdom wózków. Niektóre z nich mogą być stosowane dwustronnie, powinny być czyszczone detergentami i myjką ciśnieniową.
Produkty oferowane w ramach grupy asortymentowej to: Sani-Trax, Sanitop Deluxe Red, Cushion Ease Red, Skystep Red, Sanitop Red, Superflow, Multi Mat II.