Przemysł spożywczy i gastronomia

Wyświetlanie wszystkich 9 wyników

    •  
    • Model
    • Wymiary
    • Kolor
    • Cechy
    • NOTRAX 458 Skystep Red
    • 60 x 90 cm, 90 x 120 cm, 90 x 150 cm
    • Czerwony
      • Średnio intensywne obciążenia
      • Olejoodporna
    • NOTRAX 562RD Sanitop Red
    • 91 x 152 cm, 91 x 297 cm, 91 x 594 cm
    • Czerwony
      • Średnio intensywne obciążenia
      • Olejoodporna
    • NOTRAX 563RD Sanitop Deluxe Red
    • 91 x 152 cm
    • Czerwony
      • Bardzo intensywne obciążenia
      • Olejoodporna
    • NOTRAX T11 San-Eze II - Mata modułowa, przemysł spożywczy, gastronomia, z drenażem, ażurowa
    • 99 cm x 50 cm, 99 cm x 74 cm, 99 cm x 99 cm, 99 x 149 cm
    • Czerwony
      • Mata modułowa
      • Bardzo intensywne obciążenia
      • Olejoodporna
    • Notrax 566 Superflow XT
    • 60 x 90 cm, 91 x 152 cm, 122 x 183 cm
    • Czarny
      • Średnio intensywne obciążenia
      • Guma naturalna
    • NOTRAX 567 Superflow XT Nitrile
    • 60 x 90 cm, 91 x 152 cm, 122 x 183 cm
    • Czarny
      • Olejoodporna
      • Średnio intensywne obciążenia
      • Guma nitrylowa
    • NOTRAX T23 Multi Mat II
    • 60 cm, 91 cm, 122 cm
    • Czarny, Czerwony
      • Średnio intensywne obciążenia
      • Guma naturalna lub nitrylowa
    • NOTRAX 550RD Cushion Ease Red
    • 91 x 91 cm
    • Czerwony
      • Mata modułowa
      • Bardzo intensywne obciążenia
    • NOTRAX 346 Sani-Trax
    • 61 x 81 cm
    • Czarny
      • Mata wejściowa do dezynfekcji

Maty do przemysłu spożywczego i gastronomii stanowią obligatoryjne wyposażenie obszarów suchych, mokrych i oleistych w przetwórstwie żywności, profesjonalnych kuchniach i barach.

W przemyśle spożywczym aspekt czystości także mikrobilologicznej jest podstawą funkcjonowania przedsiębiorstwa, dlatego tak wielki nacisk kładzie się na czyszczenie i dezynfekcję. Jest to jednak środowisko, gdzie obecność wody, olejów roślinnych, tłuszczów zwierzęcych, krwi, mąki i różnych odpadów biologicznych sprawia, że ​​tereny te są niezwykle niebezpieczne. Dodatkowo upadki są tam poważniejsze, gdyż pracownicy bardzo często obsługują ostre przedmioty.

W związku z powyższym samo czyszczenie nie wystarczy, aby zapobiec śliskości podłóg, gdyż nawet powlekane posadzki antypoślizgowe, mające kontakt np. z produktami mlecznymi zostają zatkane po oczyszczeniu z powodu nagromadzenia się mikroskopijnych resztkowych plam (białka, smaru). Konieczna zatem jest zmiana podłogi, aby zapewnić skuteczność powłoki antypoślizgowej. Maty do przemysłu spożywczego i gastronomii są wykonane ze specjalnych preparatów kauczukowych i dodatkowo dzięki wytłoczonym wzorom zapewniają dobrą przyczepność i natychmiastową ewakuację płynów. Jest to bardziej efektywnym, ekonomicznym i trwałym rozwiązaniem w celu zmniejszenia ryzyka upadków w stosunku do każdorazowej wymiany trwałej posadzki na nową.

Podłogi fabryczne, szczególnie w przemyśle spożywczym są często zimne i mokre. Maty podłogowe izolują stojących pracowników od zimnych podłóg. Pomaga to utrzymać stopy w cieple, poprawiając tym samym ogólną percepcję dobrego samopoczucia.

Wiele obrażeń spowodowanych jest spadającymi przedmiotami typu porcelanowe naczynia czy szklanki w branży gastronomicznej, a narzędzia takie jak noże często używane są w przemyśle spożywczym. Maty do przemysłu spożywczego i gastronomii neutralizują wstrząsy spadających materiałów, zmniejszając w ten sposób ryzyko stłuczenia i hałasu, jednocześnie chroniąc podłogi.

Reasumując, maty podłogowe do przemysłu spożywczego i gastronomii zostały zaprojektowane w taki sposób, aby rozwiązywać problemy, z którymi spotyka się pracownik w środowisku gastronomicznym i przy produkcji żywności. Mają one na celu: redukcję zmęczenia na stanowiskach stojących, eliminację poślizgnięć na śliskich podłogach, ochronę przed zimnem posadzki, eliminację zanieczyszczeń dla utrzymania higieny i bezpieczeństwa żywności oraz ochronę przed ostrymi i dla delikatnych przedmiotów.

Obszary stosowania mat dla przemysłu spożywczego i gastronomii to: wejścia do hal produkcyjnych (dezynfekcja obuwia), przejścia, obszary gdzie żywność jest pakowana, laboratoria, szatnie pracownicze, tereny usuwania odpadów, miejsca gdzie przyjmuje się towar do produkcji –
obróbki z zewnątrz i ogólnie wszędzie tam, gdzie należy ograniczyć rozprzestrzenianie się zarazków.

Występują w wymiarach standardowych jako pojedyncze maty stanowiskowe.

Maty te są odporne na działanie olejów spożywczych, tłuszczy i bakterii grampozytywnych. Posiadają boki wykończone najazdami pobiegającym
potknięciom i przejazdom wózków. Niektóre z nich mogą być stosowane dwustronnie, powinny być czyszczone detergentami i myjką ciśnieniową.

Produkty oferowane w ramach grupy asortymentowej to: Sani-Trax, Sanitop Deluxe Red, Cushion Ease Red, Skystep Red, Sanitop Red, Superflow, Multi Mat II.